Ronde Tafel: antibacteriële & bacteriedodende materialen in de zorg

Wetenschappers stellen dat elk jaar ongeveer 50.000 mensen sterven aan de gevolgen van infecties die ze opliepen tijdens een ziekenhuisopname voor andere aandoeningen. Een gigantisch cijfer, en een probleem dat in de toekomst verder dreigt te escaleren indien er niet doordacht tegen wordt opgetreden. Edu & Care zat rond de tafel met gespecialiseerde partners om een gesprek aan te gaan over antibacteriële oplossingen in de zorgsector.

De zorgsector zet daarom stevig in op preventie. Ziekenhuizen en andere zorggebouwen zijn echter onvoldoende uitgerust om de groei van micro-organismen af te remmen en zo mogelijk zelfs actief tegen te gaan. Vaak wordt daarom gebruik gemaakt van dure toxische producten en arbeidsintensieve reiniging. Terwijl er nochtans meer afdoende, duurzame en economisch interessantere oplossingen bestaan. De voordelen van dergelijke antibacteriële en bacteriedodende materialen lijken echter te weinig bekend. Hoog tijd dus om hierover een Ronde Tafel recht te organiseren, dachten we.

Noodzaak aan preventie

“Bacteriën zijn altijd en overal aanwezig. Meestal zonder veel erg. Maar in zorggebouwen kunnen schadelijke bacteriën en schimmels rampzalige gevolgen hebben voor patiënten die verzwakt zijn door een andere aandoening. Bovendien zijn ze moeilijker te bestrijden, want ze worden resistenter tegen diverse types van antibiotica.”

“De ziekenhuisbacterie MRSA is veruit de bekendste boosdoener, maar ook andere schadelijke bacteriën en schimmels zijn steeds moeilijker te bestrijden eenmaal ze zijn binnengedrongen in het menselijk lichaam.”

Belang van antibacteriële producten

“Preventie in de zorg is daarom letterlijk van levensbelang. Tot voor kort werd daarbij veelal teruggegrepen naar hygiënische ontwerpen, waarbij dode hoeken werden vermeden, en materialen zoals roestvaststaal. Bacteriën en schimmels – zo was het idee – kregen op die manier weinig houvast, konden zich niet hechten en uitgroeien tot bacteriekolonies.”

“Maar op microniveau hadden deze oplossingen toch nog tal van putten en groeven waarin bacteriën zich vasthechten. Zelfs wanneer het oppervlak vaak werd gereinigd, vonden bacteriën een voedingsbodem. En door de exponentiële groeisnelheid raakte een nauwkeurig gereinigd oppervlak al gauw weer besmet. Intensief en frequent reinigen met vaak erg chemische producten was daarbij essentieel. Wat de duurzaamheid en de levensduur van de materialen én bij uitbreiding van het hele gebouw helemaal niet ten goede kwam.”

Passief en actieve werking

“Daar is nu een oplossing voor. Tegenwoordig bestaan er bouwproducten en -systemen met een antimicrobiële behandeling die veel beter geplaatst zijn om de verspreiding van bacteriën – zelfs MRSA – en schimmels tegen te gaan. Zoals vloeren, wandtegels, verven …”

“De term antibacterieel is daarbij een containerbegrip dat zowel producten bevat die de aanhechting beletten en de groei remmen als een biocide werking hebben. In het eerste geval spreekt men van een passieve antibacteriële of bacterieremmende werking, in het tweede geval van een actieve of biocide werking.”

“Materialen en systemen met een passieve antibacteriële werking vermijden of beletten de aanhechting van bacteriën of schimmels (zoals MRSA) op hun oppervlaktestructuur. Een oppervlak heeft een biocide werking wanneer de bacteriegroei volledig stilvalt en de bacteriën zelf grotendeels vernietigd worden.”

“Een gecombineerde aanpak van antibacteriële materialen en coatings, mits het doordacht gebeurt en aan de juiste kostprijs, levert uiteraard de hoogste efficiëntie op.”

“Op dit moment zijn dergelijke materialen geen verplichting. Een wettelijk kader ontbreekt. Maar de voordelen gaan verder dan het voorkomen en elimineren van bacteriën en schimmels die zich accumuleren op horizontale en verticale oppervlakken.”

Verlengde levensduur van een gebouw

“Minstens even interessant is dat antibacteriële oplossingen op termijn kostenbesparend zijn én levensduurverlengend. Dergelijke producten zijn immers minder intensief te reinigen en makkelijker te onderhouden.”

“Dat betekent minder arbeidsuren voor de schoonmaakploeg. Maar vooral een langere levensduur van de materialen omdat ze gereinigd worden door minder agressieve (en goedkopere) chemische kuisproducten. Dat betekent dus minder herstellingen, minder leegstand van de te renoveren ruimtes en een blijvende optimale bezettingsgraad van het gebouw. Voor een slechts marginaal hogere initiële investeringskost zorgt dit voor een flinke verbetering van de Total Cost of Ownership.”

“Antibacteriële oplossingen hebben zo absoluut hun nut in omgevingen met strikte hygiënische vereisten. Zoals ziekenhuizen, brandwondenafdelingen, sterilisatieruimten, operatiekwartieren, kraamafdelingen, apotheken, laboratoria en rusthuizen. Maar ook in gezondheidspa’s, sportcentra, zwembaden en in specifieke omgevingen die vatbaar zijn voor de ontwikkeling van bacteriën en schimmels zoals badkamers, douches en toiletten.”

Total Cost of Ownership (TCO)

TCO brengt de totale kosten op korte en langere termijn in beeld om een beoogde prestatie te kunnen realiseren. Dus niet alleen de bouwkost van een gebouw, maar ook de kosten voor energie, reinigingsonderhoud, bouwkundig onderhoud, beveiliging, bouwkundige aanpassingen, parkeerkosten …

Deelnemers Ronde Tafel

Wij danken alle deelnemers aan het rondetafelgesprek. Indien je vragen of opmerkingen hebt, kan je hen steeds contacteren via onderstaande gegevens:

De deelnemers uitgelicht

Agrob Buchtal

De Duitse gründlichkeit zien we terug in de vloer- en wandtegels van Agrob Buchtal, gekend voor zijn uitgebreid gamma hoogkwalitatieve, technische tegels zowel voor residentieel gebruik als voor projecttoepassingen. Technisch hoogstandje is, bijvoorbeeld, de Hydrophilic Tile Coating: een innovatief proces dat micro-organismen zoals schimmels en bacteriën doodt. Uiterst geschikt voor toepassingen in de zorgsector.

Lees hier hoe Agrob Buchtal dankzij HT veredelde tegels bijdraagt aan de gezonde zorgomgeving >

Bolidt

Met meer dan 50 jaar ervaring in de ontwikkeling, productie en applicatie van kunststofvloeren, is Bolidt wereldwijd veelgevraagde partner voor ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, tandartsenpraktijken en verpleeginstellingen. Zij vertrouwen op de innovatieve vloeren van Bolidt, vanwege de esthetische kenmerken en functionele eigenschappen zoals antimicrobiële technologie, hygiëne, onderhoudsgemak en levensduur

Ontdek de antimicrobiële vloeren voor de zorgsector >

Caparol

Caparol is het hoofdmerk van DAW Belgium, dochterbedrijf van de DAW Groep, derde grootste verffabrikant in Europa. Of het nu gaat om leefruimtes bouwen, vormgeven, renoveren, beschermen en saneren, Caparol biedt voor elk project, voor elke vraag het juiste product. De verwerkingseigenschappen en toepassingsmogelijkheden zijn daarbij maximaal aangepast aan de wensen van de professionele verwerker. Producten van DAW Belgium voldoen aan de hoogste eisen van kwaliteit en duurzaamheid. DAW Belgium hecht veel waarde aan de ethische waarden van het ondernemen, in alle processen staat de verantwoording voor mens, gezondheid, natuur en milieu voorop.

Caparol ontwikkelt pecialistische verfoplossingen voor specifieke projecten en doeleinden >

Ingenium

Als onafhankelijk ingenieursbureau bestudeert, adviseert, ontwerpt en optimaliseert Ingenium bouwfysische kwaliteiten en technische installaties van gebouwen. Individueel en op site- en wijkniveau. Het resultaat zijn gebouwen die energiezuinig, duurzaam en intelligent zijn, met nulenergiegebouwen als ultiem doel.

Ingenium streeft vanuit Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven naar creatieve oplossingen die het leef-, woon- en werkcomfort van gebouwen naar een hoger niveau tillen. Het is dan ook logisch dat het bureau zich in de eerste plaats richt op ambitieuze projecten waar de expertise van hun ingenieurs een reële toegevoegde waarde kan realiseren, complementair aan de andere bouwpartners.

Ingenium, experts in Sustainable Buildings >