AZ Alma in Eeklo wordt stevig, stootvast en brandveilig dankzij Siniat

Het regionale ziekenhuis AZ Alma is op dit moment nog verdeeld over twee campussen in Eeklo en Sijsele. Zoals je elders in dit magazine kan lezen, wordt er momenteel volop gewerkt aan een nieuwbouw die de twee campussen vanaf 2017 zal verenigen. Bouwproducent Siniat draagt hiertoe zijn steentje bij. Voor de binnenafwerking wordt zo’n 125.000 m2 Hydropanel plaat gebruikt. De staalconstructie in het Atrium krijgt een vuurvaste beschermlaag van Siniat Prégyfeu-A1.

Concept: Ziekenhuis 2.0.

Met de nieuwbouw op de campus Eeklo realiseert AZ Alma zijn nieuwe gebouw dat plaats zal bieden aan 513 bedden. Zo wil AZ Alma een functioneel en herconfigureerbaar ziekenhuis zijn dat vlot kan inspelen op zowel inhoudelijke veranderingen als volumeveranderingen. Maximale flexibiliteit is daarbij noodzakelijk.

“In het ontwerp maakten we een duidelijk onderscheid tussen twee functiegroepen: de verpleegeenheden en de medisch-technische eenheden”, verduidelijkt Jo De Maesschalck van AAPROG architecten. “Volumematig streefden we naar een zo compact mogelijk gebouw met aandacht voor terreinbezetting, uitbreidbaarheid en loopafstanden.”

Het gebouw telt zeven niveaus, waarvan één half verzonken, één gelijkvloers en vijf verdiepingen. Functiegroep 1 werd per niveau opgebouwd uit twee T-vormige plateaus die elk plaats bieden aan twee verpleegafdelingen, voor een totaal van maximaal 130 bedden per niveau. Dit biedt de nodige flexibiliteit naar indeling, bezetting en bestaffing. Zo krijg je een schakeling van vier verpleegeenheden per niveau die organisatorisch en functioneel kunnen overvloeien. Tussen de plateaus is er een groots glazen atrium dat als centrale inkomzone fungeert en waarrond alle functies zijn georganiseerd. Hierdoor wordt de helderheid van het gebouw ook van binnenuit ervaren. Het totale project, met een bruto oppervlakte van ongeveer 60.000m2, zal naar verwachting in 2017 opgeleverd worden.

De afwerking: Hydropanel

De afwerking van de binnenwanden werd toevertrouwd aan de firma Jansen Finishings uit Meeuwen- Gruitrode. Project Manager Marnix Nuyten: “Gezien het hier om een ziekenhuis gaat, waar toch veel met bedden en karren gemanoeuvreerd wordt, stonden de sterkte en de stootvastheid van de vezelcementplaat met stip in het lastenboek. Daarom kozen wij voor de Hydropanel vezelcementplaat van Siniat. Die is veel sterker dan gipsplaten. Zo kon ik met slechts 12 mm de gewenste sterkte en stootvastheid bereiken. Met de traditionele wandplaten moet je daarvoor twee platen tegen elkaar zetten. Een ander voordeel is dat Hydropanel voor de bevestiging van allerlei zaken geen extra versterking aan de achterzijde behoeft. Met een stalen plug kan de plaat een belasting van 100 kg aan.”

“Dat geeft aan hoe sterk deze plaat is. De plaat is bovendien behoorlijk water- en schimmelbestendig, wat meegenomen is in een ziekenhuis. Voor de verwerking van de Hydropanel vezelcementplaten gebruikten we producten uit het Siniat-gamma: schroeven, primer, voegproducten en voegstrips. Dankzij de afgeschuinde zijde laat de plaat zich eenvoudig voegen.”

De Hydropanel vezelcementplaat van Siniat is uitzonderlijk goed bestand tegen schokken en uittrekkrachten. Zijn hoge mechanische prestaties en vormvastheid leveren de beste resultaten in druk bezochte zones, zoals gangen en gemeenschappelijke ruimten die aan slijtage worden blootgesteld. Zoals in ziekenhuizen, scholen en zorginstellingen.

Voordelen Hydropanel

 1. Zeer hoge stootweerstand
 2. Uitmuntende brandprestatie
 3. Verhoogde akoestische weerstand
 4. Bestand tegen extreme uittrekkrachten
 5. Extreem vochtbestendig
 6. Rotvast en schimmelwerend
 7. Chemische weerstand

Brandveiligheid: Prégyfeu-A1

Het bedrijf DURV – Denken, Uitvinden, Realiseren, Verbeteren – uit Zottegem stond in voor het brandveilig maken van de stalen structuren in het Atrium. “Ik koos voor de Prégyfeu-A1 van Siniat omdat die bij 12,5 mm een goede brandweerstand oplevert. Bovendien is het een gebruiksvriendelijke plaat om mee te werken. Dat wij de EQUITONE [tectiva] plaat als afwerking er moeiteloos konden op monteren was ook een voordeel.”, aldus projectleider Joachim De Smet.

De Prégyfeu-A1-plaat van Siniat is een 100 % onbrandbare gipsplaat, die valt in de klasse A1 volgens de Europese normering. De Prégyfeu-A1-plaat heeft sterk verbeterde eigenschappen ten opzichte van gewone gipskartonplaten.

Voordelen Prégyfeu-A1

 1. Volledig brandbestendig
 2. 2x sterker en drukvaster dan andere gipsplaten
 3. Vlotte afwerking
 4. Meest economische oplossing

Siniat

Siniat produceert gipsproducten, vezelcementplaten en accessoires voor de complete afwerking van wanden en plafonds en levert een belangrijke bijdrage aan het comfort en een gezond binnenklimaat. De totaalsystemen staan garant voor een technisch, esthetisch, ecologisch en economisch resultaat dat beantwoordt aan de strengste Europese normen voor stabiliteit, brand, akoestiek en thermische isolatie. Siniat verleent technisch advies aan professionals en is onderdeel van de Etex Group.

www.siniat.be