AZ Zeno Knokke kiest voor inspiratie via groendaken

Ceci n’est pas un hôpital. Het nieuwe ziekenhuis AZ Zeno Knokke voelt niet aan als een ziekenhuis maar eerder als een geruststellende, open state-of-the-art zorgomgeving die inspirerend werkt. Vol licht, natuur, warmte en verbeelding. Het nieuwe gebouw zweeft als het ware boven het landschap en wordt door licht en natuur gedomineerd. Ook van bovenaf. De firma Green Building Projects uit Sint-Andries, Brugge legde hiervoor drie groendaken aan: op de binnenpatio, boven de containerzone en op de derde verdieping.

Architectuur bevordert genezing

In hun concept koppelden de ontwerpers TV AAPROG-BOECKX-BURO II & ARCHI+I hoogtechnologische zorg aan een algemeen gevoel van welbehagen en vrije beweging voor iedereen die in het nieuwe ziekenhuis verblijft, werkt of komt.

De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes werd vrijwel naadloos. Met als gevolg een uitnodigende en inspirerende omgeving. Waar de architectuur het genezingsproces bevordert. Groendaken vormen hierin uiteraard een integraal onderdeel.

Meer vegetatie dan klassieke opbouw

Voor de architecten is er een absolute overtuiging dat groendaken een blijvende meerwaarde zijn., vooral als ze een grotere diversiteit in vegetatie aanbieden dan de gekende klassieke opbouw. Green Building Projects werd hiervoor tot partner aangeduid.

Op de daktuin van de binnenpatio bestaat de vegetatie uit vaste planten. Hierbij werd rekening gehouden met zowel oriëntatie als schaduwzone. De planten zijn er dicht bij mekaar geplant om tot een snelle dichtgroei te komen en zo onkruid te vermijden. De opbouw bestaat uit een drielaagssysteem met waterbufferende drainage en een 15cm dikke substraatlaag.

© TV AAPROG-BOECKX-BURO II & ARCHI+I (2)

Het groendak boven de containerzone kent eenzelfde opbouw. Dit groendak is ingezaaid met een gras- en bloemenweidemengsel.

Het groendak op de derde verdieping is een extensief drielaagssysteem met waterbufferende drainage en een substraatlaag van 7cm. De beplanting bevat sedum, bloemen, grassen en kruiden. Deze substraatlaag werd golvend geplaatst zodat de vegetatie over de volledige oppervlakte varieert en de biodiversiteit kan toenemen. Dit garandeert meteen een afwisselend kleurenpallet.

Green Building Projects

Green Building Projects uit Sint-Andries (Brugge) is gespecialiseerd in het aanleggen van duurzame groendaken, groengevels en daktuinen. Systemen voor aanleg worden steeds uitvoerig getest en geplaatst na opmeting van oriëntatie, schaduwzones en stabiliteit om zo tot een blijvend groen en florerend resultaat te komen.

www.greenbuildingprojects.be