Belgische start-up doet leerlingen rechtstaan

Onderzoek toont aan dat langdurig zitten obesitas, rugpijn en zelfs depressies in de hand werkt. Onze moderne sedentaire levensstijl is dus heel ongezond. Acht vrienden sloegen de handen in elkaar en richtten ‘Jaswig’ op. De Gentse start-up produceert in de hoogte verstelbare tafels waar leerlingen rechtstaand aan kunnen werken. “De tafels creëren een dynamische werk- en leeromgeving”, vertelt medeoprichter Samuel Rieder.

Jong geleerd, oud gedaan

Al tijdens de kinderjaren treedt de oorzaak op van de meeste rugklachten. “Onze sedentaire levensstijl wordt ons al in de basisschool met de paplepel ingegeven”, bevestigt Samuel. “Kinderen brengen een groot deel van hun jeugd op school door en zitten er dagelijks uren neer.”

“Wie neerzit, neemt automatisch een slechte zithouding aan. Die houding wordt bovendien langdurig aangehouden. Dat betekent een grote inactiviteit van de spieren in onze rug. En niet onbelangrijk: het is nefast voor de spierontwikkeling van benen en achterwerk. Dat laatste speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de onderrug. Iets wat weinig mensen weten. Maar dat het hele probleem begint op de schoolbanken, daar wilden we wat aan doen.”

De oplossing? Tafels waar leerlingen aan kunnen rechtstaan. “Een staande positie zorgt voor minder druk op de rug. En activeert de spiergroepen die lijden onder een slechte zitpositie.”

De Jaswig-tafels hebben steeds een voetsteun. “Een belangrijk onderdeel. Want die nodigt uit om verschillende posities aan te nemen. Linker- en rechtervoet laten afwisselen op de voetsteun zorgt voor verschillende houdingen. Op die manier ontstaat een dynamische werk- en leeromgeving. En geniet je veel bewegingsvrijheid.”

American Dream

Jaswig heeft enkele proefprojecten lopen. Zo proberen basisschool De Bollekensschool in Gent en freinetschool De Klaproos enkele tafels uit. “Zowel kinderen als directies zijn erg enthousiast”, klinkt Samuel tevreden. “Met stad Gent maakten we al plannen om het project uit te breiden. Indien men de hele klas wil voorzien van Jaswig-tafels, komt daar best een hoge stoel bij. Dat stimuleert de leerlingen om tussen verschillende posities te wisselen. Maar enkele tafels per klas is ook mogelijk. Op die manier creëren we verschillende eilandjes en hebben leerlingen diverse opties. Extra bewegingsvrijheid dus.”

Het jonge team hoopt ook in de Verenigde Staten voet aan de grond te krijgen.

“Ook in Amerika hebben we enkele proefprojecten lopen. Eerste ervaringen met prototypes van de Jaswig hebben het product sterk verbeterd. De gemiddelde Amerikaan zit trouwens nog meer neer dan Europeanen. Gevolg: een pak meer mensen met obesitas. Daar kunnen we met Jaswig wat aan doen.”

Een alledaags klaslokaal bestaat uit identieke tafels. “En dat is eigenlijk niet logisch. Want elke leerling heeft een andere lichaamslengte. Daarom gingen we voor ergonomie voor elke schoolkind. Onze tafels zijn in hoogte verstelbaar en beschikbaar in drie formaten. Eén voor kinderen van 6-9 jaar, een mediumformaat voor grotere kinderen en volwassenen. En een groot exemplaar voor mensen groter dan 1m80.”

#StandingRevolution

Jaswig werkt uitsluitend met kwaliteitsmaterialen. “Ecologie is onafscheidelijk verbonden met onze gezondheid”, verklaart Samuel. “We willen een maatschappelijk probleem aanpakken zonder mee te werken aan een ander. Bovendien beschikken we over moderne productietechnieken die een duurzaam productieproces garanderen. Onze tafels bestaan uit Russische berkentriplex. En het vernis voldoet aan de EN 71-norm voor kinderspeelgoed.”

Jaswig mag dan nog in haar kinderschoenen staan, de medewerkers hopen snel een ‘standing revolution’ op de Europese en Amerikaanse markt te ontketenen. Het team denkt het nodige startkapitaal bij elkaar te kunnen krijgen via een crowdfundcampagne die op maandag 17 augustus van start ging. “We hopen in de eerste maand 250 tafels te verkopen. Als dat ons lukt, transformeren we wekelijks tienduizend werkuren.”

www.jaswig.com