Bolidt antimicrobiële vloeren voor de zorgsector

Bacteriën worden steeds resistenter tegen antibiotica en verspreiden zich razendsnel. Naast de menselijke slachtoffers leidt een ‘uitbraak’ van resistente ziekenhuisbacteriën ook tot grote financiële schade als gevolg van benodigde grote organisatorische ingrepen. Zoals het uitvallen van afdelingen, operatiekamers of een ziekenhuis in zijn totaliteit.

Bestrijding door elektrocutie

Bolidt ontwikkelde een state-of-the-art antimicrobiële technologie voor de zorgsector, waarin gebruik gemaakt wordt van een revolutionaire nieuwe bestrijdingstechniek: elektrocutie. Waar reeds bestaande antibacteriële verfsystemen gebaseerd zijn op chemische bestrijding van de bacterie met behulp van bijvoorbeeld zilverzout, is de Bolidt technologie uitgerust met gepatenteerde technologie. In samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) werden diverse testen uitgevoerd op de antimicrobiële vloersystemen.

De antimicrobiële werking is een mechanisch proces. Waarbij de bacterie door gecreëerd elektrisch ladingsverschil wordt lekgestoken en afsterft. In de Bolidt technologie kunnen bacteriën zich niet voortplanten en niet overleven. Op deze wijze worden dus grote aanrakingsoppervlakken tegen ontwikkeling en verspreiding van bacteriën beschermd.

Aangezien juist via de vloeren een potentieel groot verspreidingsrisico bestaat, is met deze technologische ontwikkeling een enorme stapvoorwaarts gezet. Vooral ook omdat de bacterie niet resistent kan worden tegen deze mechanische aanval. Een verbetering dus in vergelijking met chemisch werkende coatings met bijvoorbeeld zilverionen. Daar bestaat de mogelijkheid dat een bacterie resistent wordt.

Toepassingsgebieden zijn heel divers

De antimicrobiële technologie van Bolidt is ontwikkeld voor zowel vloer- als wandafwerkingen in diverse toepassingsgebieden van ziekenhuizen. Algemene ruimten van ziekenhuizen zoals gangen en wachtruimtes, maar ook voor operatiekamers, laboratoria en behandelruimten. De antimicrobiële technologie is na gedegen productontwikkeling en formulering ingekapseld in de Bolidt compounds zodat de bekende Bolidt systemen in deze speciale variant beschikbaar worden. Met de vertrouwde mechanische en esthetische eigenschappen die je van Bolidt gewend bent.

Milieu

In tegenstelling tot de op zilverzouten gebaseerde bacteriedodende technologie, worden in de Bolidt technologie geen giftige stoffen toegepast, die in de loop van gebruik en reiniging uit de coating losraken en in het milieu terechtkomen. Door deze zogenaamde ‘leaching’ eigenschap verliezen dergelijke coatings bovendien hun werkingskracht, wat bij de Bolidt technologie niet het geval is. Voor het overige zijn de Bolidt systemen waarin de antimicrobiële technologie kan worden toegepast, van dezelfde duurzame samenstelling als de reeds bestaande systemen. Dus op basis van natuurlijke, niet schaarse producten.

Onderhoud en reiniging

Belangrijk voor het goed functioneren van de antimicrobiële werking van genoemde systemen is een adequate reiniging van de oppervlakken belangrijk. Omdat de werking gebaseerd is op het fysieke contact van bacteriën met het vloer- en wandoppervlak dienen ‘scheidende substanties’ zoals waslagen, vuilophopingen en dergelijke voorkomen of verwijderd te worden. Daar waar vloerafwerking door intensief gebruik slijtage aan het oppervlak gaat vertonen, kan de eindverzegeling eenvoudig en snel worden opgefrist in een onderhoudsbeurt. Bolidt biedt dit periodieke onderhoud in verschillende vormen aan, naargelang de specifieke wens van de gebruikers. Voor de dagelijkse hygiëne en reiniging van de vloeren en wanden stelde Bolidt een overzichtelijke handleiding op.

Meer informatie op www.bolidt.nl