Codumé: betere schoolprestaties dankzij een gezond binnenklimaat

Verschillende studies hebben aangetoond dat slecht geventileerde klaslokalen een nefaste invloed hebben op de gezondheid en het concentratievermogen van zowel leerlingen als leerkrachten. Hoe kunnen we goed verluchten en toch ons energieverbruik naar beneden brengen?

Het antwoord op deze vraag is een efficiënt vraaggestuurd ventilatiesysteem. En een mooi voorbeeld is het Sint-Barbara college in Zottegem. Wegens het stijgende aantal leerlingen werd daar in 2009 het project “Sint Barbaracollege bouwt!” in gang gezet: 9 nieuwe klaslokalen waarbij veel aandacht besteed werd aan het aspect duurzaamheid.

Airmaster

Wat ventilatie betreft, werd er gekozen voor de door Codumé voorgestelde decentrale oplossing ‘Airmaster’. Specifiek voor klaslokalen ontworpen units die uitgerust zijn met een geïntegreerde CO2 sonde en die een optimale luchtkwaliteit en een minimaal elektrisch verbruik garanderen. Bovendien hebben deze ventilatiegroepen een hoog rendement: de lucht die in het klaslokaal geblazen wordt heeft een temperatuur van ongeveer 19°C, wat in de winter een aanzienlijke daling van de verwarmingskosten met zich meebrengt

Tijdens de warme zomermaanden wordt er ‘s nachts automatisch frisse lucht in de klaslokalen geblazen, zodat de leerlingen in een frisse omgeving aan hun schooldag kunnen beginnen. Een ander belangrijk pluspunt is dat de ventilatiegroepen volledig autonoom werken en dus geen interventie van het schoolpersoneel vereisen.

Het onderhoud beperkt zich tot het vervangen van de filters en is zo eenvoudig dat het door de school zelf kan gedaan worden.

www.codume.eu