Flexlife: uw thuisgevoel, onze passie

Ervaring leert dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen. Studies bewijzen keer op keer dat actief deelnemen aan het gemeenschapsleven mensen langer jong houdt. Twee zaken die Flexlife als uitgangspunt neemt in de realisatie van hun woonconcept voor 65-plussers. Daarbij staat levenskwaliteit centraal en worden luxe en wellness aan het begrip assistentiewoning gekoppeld. “In tegenstelling tot onze ouders zijn we meer luxe en comfort gewoon”, vertelt CEO Bart Vanderschrick. “Maar ouder worden betekent niet dat we daar afstand van moeten doen. Integendeel.”

Woonconcept met concept

“Bij ‘Flexlife Community Living’ wonen senioren in alle onafhankelijkheid op een centrale toplocatie”, kadert Bart het project. “Daarbij combineren we het beste van twee werelden. De luxe van een comfortabel appartement en de service van een vijfsterrenhotel voorzien van een medische post. Onze communities werden op maat van de actieve 65-plusser ontworpen. En bewoners vinden er alles om de hoek. Niet alleen winkels, maar ook logistieke en medische hulp in noodgevallen.”

“In de gebouwen zelf zit een gemeenschappelijke kern met een lobby, lounge, parking en een stijlvolle brasserie. En het wellnessgedeelte met jacuzzi en sauna zijn exclusief voor bewoners en hun gasten.” Een plek waar senioren tot rust komen met de nodige faciliteiten en comfort. Een woonconcept met succes, zo blijkt. Want sinds 2010 trekt Flexflife, gelinkt aan Senior Assist, ook in het buitenland gelijkaardige projecten op. Dat onder de naam Senior Assist International (SAI). Met vestigingen in Nederland, Turkije, Peru, Uruguay en Chili. In sommige van deze worden ook andere diensten aangeboden, zoals zorg voor mensen met een beperking en revalidatiecentra voor alle leeftijdsgroepen.

Living Medina

In 2010 boorde SAI de Latijns-Amerikaanse markt aan met een woonzorgcentra in Chili: ‘Living Medina’. “Een modern gebouw van vijf verdiepingen, gelegen in de traditionele wijk Providencia”, beschrijft Bart het woonzorgcentrum. “Living Medina is omgeven door prachtige tuinen en paden voor veilig wandelen. Het gebouw telt 95 kamers en is speciaal voorzien van eenheden voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Daarvoor is exclusief een verdieping voorbehouden met specifiek opgeleid personeel.”

“Een team hooggekwalificeerde professionals staat steeds klaar voor de bewoners. Zo kunnen senioren steeds een beroep doen op een medisch coördinator, verpleegkundigen, ergotherapeuten en een voedingsdeskundige. Bijkomend staan een kapper en podoloog ook steeds ter beschikking. De kamers zelf zijn uitgerust met een eigen badkamer met douche, antislipvloer en thermoramen. Dankzij een oproepsysteem kunnen de bewoners het personeel steeds alarmeren wanneer ze hulp nodig hebben.”

“Een gemeenschappelijk recreatiegebied biedt de nodige ontspanning, polyvalente zaal, leef- en feestruimte en eetkamer werden hier  in ondergebracht, evenals de cafetaria, een  terras en de leeshoek”

“Living Medina is een geslaagd project. Daarom blijven we in Chili nieuwe centra bouwen. Met ‘Living Errázuriz’ in Las Condes, Santiago openen we in december dit jaar een nieuw woonzorgcentrum. Voor 2016 staan nog drie gelijkaardige projecten in Chili op onze planning.”

Woonlandschap De Leyhoeve

Ook in Nederland zette SAI al enkele woonzorgprojecten op poten. In Tilburg vinden we het ‘Woonlandschap De Leyhoeve’. “Alle appartementen bieden er een oase van rust, ruimte, licht en comfort”, vertelt Bart. “Bewoners genieten er van de heerlijke natuur van het Leijpark en de botanische vlindertuin. Ze kunnen er in de moestuin hun eigen groenten kweken. Bovendien vinden zij ontspanning in het zwembad, brasserie of restaurant. De aanwezige service clubs zorgen voor een gevoel van samenhorigheid. Dankzij de aanwezige faciliteiten blijft zelfstandig wonen steeds mogelijk voor de senioren. Ook bouwtechnisch werd daaraan gedacht. Met de installatie van domotica zoals dwaal- en valdetectie is alles aanwezig om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen.”

Het uitgangspunt van De Leyhoeve? ‘Healing hospitality’. Een manier van Zorg met een focus op aandacht, service en betrokkenheid. Zodanig dat die helend werkt. “De bewoners staan er centraal. Een dergelijke aanpak vergt meer, maar haalt echt resultaten. Bovendien is er zeven op zeven zorg aanwezig. Op die manier hoeven bewoners nooit meer te verhuizen en kunnen koppels blijven samenwonen, ook al heeft de één een grotere zorgbehoefte dan de ander. Het woonzorgcentrum beschikt ook over eigen afdelingen voor intensieve zorg en revalidatie, voor wie dat nodig heeft.”

De Leyhoeve bestaat uit 200 riante appartementen in 7 verschillende types en daarboven nog eens 85 zorgsuites voor mensen met gevorderde dementie. “Alleen al het feit dat die zorgsuites aanwezig zijn, geeft de bewoners een geruststellend gevoel. Ook al moeten ze er geen gebruik van maken. Maar de garantie dat het kan wanneer nodig, geeft hen rust.” En het concept werkt: ondertussen bouwt SAI in Groningen een tweede Leyhoeve.

Parelhof en De Mouterij

Niet alleen in het buitenland, ook in België bouwt Flexlife voort. Zo is het ‘Parelhof’ in Lokeren een vooruitstrevende residentie met 82 kamers. Stuk voor stuk kwalitatieve woonzorgkamers waar levenskwaliteit, zorg op maat en luxe centraal staan. “Parelhof oogt en voelt ook anders aan dan een doorsnee woonzorgcentrum. Bewoners ontmoeten elkaar in verschillende ontspanningsruimtes zoals een kapsalon, een prachtige tuin met petanqueterrein en een groot zonneterras. Zowel de gangen als de tuin zijn toegankelijk voor minder mobiele bewoners. Een kronkelend geheel dat ook bij mindere weersomstandigheden uitnodigt tot een gesprek.”

“Alle woonzorgkamers zijn voorzien van een optimaal uitgeruste badkamer met drempelvrije inloopdouche en de allernieuwste domotica. Ze zijn opvallend ruim en lichtrijk. Gebouwd op maat van een de nieuwe generatie zorgbehoevende ouderen. Die gesteld zijn op meer comfort, wellness en luxe.”

Ook de appartementen van ‘Tuin van Myra’ in Sint-Niklaas zijn de perfecte uitvalsbasis voor de actieve senior. Alle appartementen zijn zeer lichtrijk en voorzien van een optimaal uitgeruste keuken en badkamers met een drempelvrije inloopdouche. Duurzaamheid is een sleutelwoord. Alle leefunits zijn goed geïsoleerd. Verwarmen en koelen gebeurt door middel van warmtepompen en vloerverwarming.

“In het gebouw zit een gemeenschappelijke ruimte, een lobby, ondergrondse garage en een stijlvolle stadsbrasserie. Het wellnessgedeelte met jacuzzi en infraroodcabine zijn exclusief voor de gasten. Net als de verpleegpost.”

Senior Assist

SeniorAssistQ_ZBSenior Assist is een vooruitstrevende Belgische groep, opgericht in 2006 door twee Vlamingen, die zich ten dienste stelt van 60-plussers die aangepaste zorg behoeven. Dat gebeurt in een uitgebreid netwerk van woonzorgcentra, dagcentra, revalidatiecentra, assistentiewoningen en thuiszorg. De groep behoort intussen tot de top drie van België en is daarnaast ook actief in o.a. Nederland, Turkije en Zuid-Amerika.

Senior Assist telt 32 woonzorgcentra en 150 assistentiewoningen in België, waarvan 85 procent in Brussel en Wallonië. De groep telt in België 3.000 residenten en 2.000 medewerkers. Daarnaast beschikt Senior Assist nog over een netwerk van zelfstandige verpleegkundigen, dat zo’n 3.000 senioren aan huis bereikt.

www.senior-assist.be

www.flexlife.be