Kotville, hoogwaardige studentenhuisvesting in Brugge

Gent weze gewaarschuwd. Enkele belangrijke ontwikkelingen zullen er de komende jaren voor zorgen dat de ‘braindrain’ van West-Vlaamse studenten zal ophouden en dat Brugge zich – eindelijk – zal profileren als studentenstad bij uitstek. Nu al spelen opmerkzame bouwpromotoren in op de voorspelde toestroom van studenten. Het wellicht opmerkelijkste initiatief is Kotville: 125 volledig afgewerkte studentenflats of studio’s op een toplocatie. Nabij de expresweg die een vlot verkeer garandeert, dicht bij het station en op een boogscheut van de VIVES hogeschool.

Brugge studentenstad?

In de Joseph Wautersstraat in Sint-Michiels sloot onlangs Brugotel definitief de deuren. Het hotel met 49 kamers zal plaatsruimen voor Kotville, een gloednieuw studentenhuis met 125 kamers, 40 parkeerplaatsen, een fietsenberging buiten en een ruime fietsenberging binnen met individuele afsluitbare fietshaken.

Niet verwonderlijk, want binnen drie jaar mag Brugge zich meer dan ooit een studentenstad noemen. De komende jaren wordt een toenemende stroom studenten naar de Stad Brugge voorspeld. Er is immers een verplaatsing van de campus Oostende naar Brugge en er komt eveneens een nauwere samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven en VIVES.

Het aantal studenten in Brugge zal daardoor op korte tijd verdubbelen van 4.000 naar 8.000 studenten. Met het interessant vastgoedproject  anticipeert initiatiefnemer Euro Immo uit Nieuwpoort nu al op deze ontwikkelingen.

“De huidige beschikbare studentenkoten bevinden zich vooral in verouderde panden in de binnenstad. Met Kotville realiseren we een hoogkwalitatief pioniersproject. Een alternatief dat beantwoordt aan de huidige luxe- en comfortbehoeften van onze studenten”, aldus zaakvoerder Stefaan Dhondt. “Ons target is om de studentenkamers af te werken tegen april/mei 2016. De studenten zullen er hun intrek kunnen nemen vanaf september 2016.”

Gespecialiseerd ontwerpbureau

“Kotville is een project van vele investeerders. Wijzelf en de andere betrokken bouwpromotoren beschikken over een ruime ervaring en hebben een doorgedreven kennis van mede-eigendom in het algemeen en het beheer in combinatie met verhuur in het bijzonder.”

“Alle betrokkenen waren zich daarbij bewust van het belang van een goed doordacht ontwerp. Daarom stelden we onmiddellijk na het verwerven van de gronden met BAU uit Roeselare een gespecialiseerd kantoor op het vlak van studentenhuisvesting aan om het ontwerp uit te tekenen. Niet enkel architecturaal moest het zo een prachtig project worden, ook op het vlak van technieken wilden we dat er een doordacht en compromisloos voorstel op tafel kwam liggen. En daar is het team ter dege in geslaagd.”

Hoogwaardige afwerking

Elke kamer of studio wordt compleet afgewerkt.

  • Afzonderlijke sanitaire ruimte met douche, hangtoilet, lavabo met spiegelkast.
  • Vaste vloerbekleding
  • Volledig geschilderd
  • Voorzien van het nodige meubilair
  • Voldoende stopcontacten en eveneens internetaansluiting
  • Flatscreen
  • Koelkast
  • Kitchenette (enkel in studio’s)

Ook de gemeenschappelijke delen worden afgewerkt met duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen.

Ventilatie, isolatie en verwarming

“Daarnaast zal de residentie aan de meest strenge isolatie- en ventilatienormen voldoen. Er wordt gestreefd naar een K-waarde van 40 en een E-peil van 70. Zo garanderen we een minimum aan energieverbruik en wordt de energiefactuur tot een minimum herleid. Voor ventilatie kiezen we het type D, met permanente verluchting. Constante frisheid wordt gegarandeerd, zonder de warmte te laten ontsnappen. Ook de akoestische normen zien we als uitermate belangrijk. Hier willen we voldoen aan de NBN S01-400-1 norm.”

Verwarming en het gebruik van warm water wordt door de bouwpromotoren in een gemeenschappelijke ruimte voorzien. Geen extra onderhoud, geen extra zorg. Per periode worden de individuele tellers opgenomen om de kost onderling te verdelen.

Garantie op een veilige omgeving

“Ook veiligheid was een speerpunt. Het reilen en zeilen binnen het project zal beheerd worden door de syndicus, samen met de conciërge. Eveneens komen er diverse geregistreerde camera’s in en rond de residentie. Dit geeft iedereen de zekerheid dat de afspraken worden gerespecteerd én dat alle bewoners in een veilige omgeving kunnen studeren.”

www.kotville.be