Passiefschool De Vonk schiet uit startblokken

In Knokke-Heist wordt op dit moment volop gebouwd aan een nieuwe campus voor gemeenteschool De Vonk. Een multifunctioneel, duurzaam en eigentijds passief schoolgebouw met een kleuterafdeling en lagere school. Met centraal een polyvalente turnzaal die ook kan gebruikt worden als ontmoetingsruimte, theater of feestzaal. In juni 2016 zou de nieuwe school worden opgeleverd. Waarna ze de meer dan 235 leerlingen van de scholen in de Eward Verheyestraat en in Zevekote zal ontvangen.

Duurzaam, flexibel, eigentijds

De nieuwe school komt op een open terrein van ongeveer twee hectare tussen de Kragendijk en de Jan Devischstraat. Op de grens van een open landschap van weiden en akkers, maar toch in de onmiddellijke nabijheid van het centrum van Knokke.

“Met dit project realiseren we de wens van het gemeentebestuur om te investeren in een eigentijds schoolgebouw in een groene omgeving”, vertelt Inge Van Wassenhove, projectleider van AGSO Knokke-Heist. “Duurzaamheid en multifunctionaliteit waren daarbij de speerpunten.”

Het ontwerp werd toevertrouwd aan NL Architect en studiebureau ABT België. Deze laatste neemt ook de rol van uitvoerend architect op zich.

Klasoverschrijdend

Volgens Leen Heyrman, ingenieur bij ABT België, kwam NL Architects in zijn ontwerp tegemoet aan de vernieuwde pedagogische visie van de bouwheer. “Zowel bij de kleuters als bij de lagere schoolklassen werd er veel ruimte voorzien buiten de klas. Dit zal aanzetten tot klasoverschrijdend werken en individuele leertrajecten. In het verlengde hiervan zal de vleugel van de lagere school 14 klassen omvatten in een kring rond een centraal open leercentrum.”

“Lagere school en kinderdagverblijf zijn gehuisvest in een gebouw met campusachtige setting. De polyvalente turnzaal bevindt zich in het midden en vormt het hart van de school. Deze zaal is tegelijk ontmoetingsruimte, theater, feestzaal en verbindende element.”

“Rond de zaal komt een rondgang die leerlingen en bezoekers over het gebouw verdeelt. Deze geeft toegang tot de vier volumes: lagere school, kleuterschool, administratief gedeelte en polyvalente ruimte. Een dikke wand om de zaal neemt de kleedruimten en toestellenberging in zich op, maar bevat ook speel- en werkplekken die de omringende gang verder zullen activeren. De wand opent zich hier en daar om visuele en fysieke ontmoetingen mogelijk te maken.”

AGSO Knokke-Heist

AGSO Knokke-Heist werd door de gemeente Knokke-Heist opgericht om vastgoedtransacties en concrete stadsontwikkelingsprojecten uit te voeren. Het autonoom gemeentebedrijf kan zo snel en soepel inspelen op marktontwikkelingen en de visie van het gemeentebestuur helpen realiseren.

www.agsoknokke-heist.be

Volledig gelijkvloers

“Doordat het lager- en kleuteronderwijs, het administratief gedeelte en de overige multifunctionele ruimtes als vleugels aan de turnzaal worden gekoppeld, ontstaat een geleed gebouw. De vele tussenliggende buitenruimten bieden in- en doorkijk en zorgen ervoor dat er veel te beleven valt wanneer je je door het gebouw beweegt.”

“Het gebouw heeft een helder en duidelijk schema waarin kleine kinderen makkelijk hun weg vinden. Ook het naschoolse gebruik voor de buurt is goed te organiseren. Enige nadeel is de grote terreininname om het volledig gelijkvloers gebouw te realiseren. Dit was echter noodzakelijk om een aantrekkelijke, warme en zeer kindvriendelijke schoolomgeving te creëren.”

“Het volledige gebouw ligt een halve meter verdiept in de grond en opent zich naar het plein en groen door middel van grote raampartijen en galerijen. Vooraan bij de lagere school en achteraan bij de kleuterschool komt een overdekte speelplaats en grote groene bufferzone met moestuin en schuifaf. Op het dak van die kleuterschool kwam zelfs een ‘vulkaan’.”

NL Architects

Het onderzoeken en bewerken van het bestaande, om onverwachte mogelijkheden aan het licht te brengen, staat centraal bij NL Architects uit Amsterdam. Niet zozeer de vorm, maar juist de strategie van de ontwerpen staat voorop. Enorme projecten zoals Cruise City/City Cruise in 2004 en Parkhouse/Carstadt in1995 bleven slechts ontwerpen op papier. Hiernaast  tonen enkele gerealiseerde plannen duidelijk aan dat de strategie van de groep architecten ook kan uitmonden in tastbare resultaten.

www.nlarchitects.nl

Passiefschool

“We kozen bewust voor een duurzame passiefschool. Met die keuze wil het gemeentebestuur niet alleen de kinderen, maar ook de ouders sensibiliseren. Het groendak op de vulkaan vooraan het gebouw maakt het ook voor passanten duidelijk dat dit niet zomaar een school is. Die duurzame visie wordt doorgetrokken in goede isolatie, het optimaal gebruiken van zonne-energie, het vermijden van oververhitting door zonnewering (de luifel fungeert hier als zonnewering), energiezuinige installaties, hybride ventilatie, het hergebruik van regenwater, de automatische koeling door nachtventilatie, een waterbekken en de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op het dak.”, aldus Inge Van Wassenhove.

ABT België

Studiebureau voor stabiliteit en bouwkunde ABT België uit Antwerpen is een zelfstandig onderdeel van het Nederlandse studiebureau ABT. Het is een multidisciplinair bureau dat een volledig pakket aan bouwtechnische dienstverlening verzorgt. Enerzijds groot genoeg voor een integrale, multidisciplinaire dienstverlening. Anderzijds klein genoeg om flexibel en persoonlijk maatwerk te kunnen bieden.

De manier van werken is helder en effectief: de architect zo vroeg mogelijk ondersteunen en intensief samenwerken met de bouwheer en alle overige adviseurs. Integratie van architectuur en techniek is daarbij de sleutel tot een soepel ontwerp- en bouwproces, lagere bouw- en exploitatiekosten en een gebouw dat precies zo wordt als de architect het bedoeld heeft.

www.abt-belgie.eu