Protecta, partner voor toegangscontrole- en veiligheidssystemen

Scholen zijn een aantrekkelijk doelwit geworden voor inbraken en diefstallen. Dat door modernisering, schaalvergroting en beperkte sociale controle. En is een school voldoende uitgerust om bij brand de veiligheid van haar leerlingen te garanderen? Vragen waar ook zorginstellingen mee kampen. Welke systemen beantwoorden nu het best aan al die specifieke noden? Het team van Protecta, afdeling van Lecot-Raedschelders, biedt de oplossing. Het bedrijf is al 25 jaar gespecialiseerd in het selecteren, integreren en implementeren van de meest geschikte toegangscontrole- en veiligheidssystemen.

Oplossingen op maat

Om veiligheidsrisco’s in educatieve en zorginstellingen te verminderen, neem je best preventieve maatregelen. Denk maar aan toegangscontrole, nooddeurbewaking, rook- en warmteafvoer en sleutelkasten. En daarbij hoeft het niet altijd te gaan om technische oplossingen en dure investeringen, bewijst de firma Lecot met haar afdeling Protecta.

“We verkopen geen materialen, maar oplossingen op maat”, licht Pieter Theys, de manager van Protecta toe. “De laatste jaren evolueerden de systemen enorm. Nu vloeien mechanische, elektronische en hybride systemen door elkaar. Product en toepassing staan niet langer centraal, wel de behoeften van de gebruikers. Vertrekkend vanuit een probleemstelling bieden we onze klanten de gepaste oplossing aan. Eerst bekijken we samen met de klant grondig wat hij nodig heeft. Wie zijn de gebruikers? Welke bestaande middelen kunnen we in de technologie recupereren? Ook het budget is hierbij een belangrijke parameter.”

Het handige aan Protecta? De geïnstalleerde technologie vormt steeds de basis waar de school of zorginstelling op voort kan bouwen. “Zo kan je heel klein beginnen en indien gewenst later uitbreiden. Op dezelfde bouwstenen. Op die manier blijft het budget steeds verantwoord binnen de perken gehouden.”

Toegangscontrole

Controle krijgen over komen en gaan in eigen lokalen en kamers? “We kiezen uit een uitgebreid aanbod kwalitatieve producten van een scala topfabrikanten”, legt Pieter uit. “Zo krijgt jouw school de best passende oplossing.”

Autonome toegangscontrolesystemen zijn vaak een betaalbare en betrouwbare oplossing.

“Dergelijke systemen zijn bijna in alle bestaande situaties te integreren. Geen bekabeling, elektrische vergrendeling of spanningsvoorziening nodig. Een compleet toegangscontrolesysteem die je controle geeft over de drie W’s: wie, waar en wanneer. Het systeem is makkelijk en budgetvriendelijk uit te breiden. En steunt op bestaande dragers. De dragers voorzien van andere taken? Dat kan. Denk maar aan een prikklok, kopieermachine, koffiemachine …”

Deurbewaking

Net als in vele andere openbare gebouwen staan ook scholen en zorginstellingen voor een dilemma. “Hoe zorg je dat alle deuren tegelijk degelijk dicht zijn om al het schoolmateriaal te beschermen? En tegelijk dat diezelfde deuren probleemloos openen in geval van paniek of brand?”

Komen daar nog eisen bij omtrent toegankelijkheid of tijdzones, dan blijken mechanische sloten niet langer de beste oplossing. Denk maar een ‘brede school’ waarbij lokalen na de lesuren worden gebruikt voor sportactiviteiten of avondlessen. “Elektronische paniekvergrendelingen zijn voor dergelijke problemen het ideale alternatief”, duidt Pieter. “Zo’n elektronisch sluitsysteem bakent alles keurig af. Zo heb je greep op wie welke deur opent. En wanneer.”

“In geval van gevaar is er steeds de noodknop. Gepaard met alarm. Dat alarm kan akoestisch ter plaatse, maar ook met een melding op een centraal bord. Daar zijn de mogelijkheden legio. En een passende sleutel, kaartlezer of toetsenbord geeft bevoegdheid om de deur te openen. Zonder alarm. Maar eventueel met de melding dat de deur openblijft.”

“Onze aangepaste oplossingen geven scholen en zorginstellingen een zekere vluchtweg en veilige toegangscontrole. Een betaalbaar systeem conform de geldende Europese normen EN 179 en EN 1125. Eenvoudig te monteren en in verschillende uitvoeringen beschikbaar: met kruk of stang. En met opties voor vooralarm, batterijbewaking en draadloze doorseining. Steeds eenvoudig in te passen in het sleutelplan.”

Rook- en warmteafvoer

“RWA-installaties spelen een steeds belangrijkere rol als het gaat om veilige vluchtwegen. Omdat dat systeem rook en warmte doeltreffend afvoert in geval van brand, creëert het een rookvrije zone.”

“Een goede RWA-installatie werkt op basis van thermiek, waarbij hete rook- en verbrandingsgassen opstijgen vanaf de brandhaard. Die gassen worden dan via het dak, ramen en deuren naar buiten afgevoerd. Onder de rooklaag ontstaat een toevoer van koude buitenlucht. De aanvoer van verse lucht maakt deel uit van de totale RWA uitrusting.”

Lecot-Raedschelders

Lecot-Raedschelders is een algemene ijzerwarenhandel, met zetel in Heule bij Kortrijk. De keten telt in België 43 vestigingen en distribueert een kwalitatief sterk gamma. Van deur-, raam-, en meubelbeslag tot gereedschappen, bevestigingsmateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen. Hun afdeling Protecta behandelt sinds begin jaren 80 klanten die een gespecialiseerde aanpak verlangen. Zoals banken, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen, penitentiaire instellingen, psychiatrische instellingen, scholen en universiteiten.

www.lecot-raedschelders.be