Stonite-tegels van Beltrami voor een solide schoolvloer

Wat in een schoolgebouw het meest intensief gebruikt wordt? De vloer. Zonder twijfel. En wie een nieuwe wil, mag gerust veeleisend zijn. Zo is kwaliteit steeds een must en is de vloer zelf, gezien zijn vaak grote oppervlakte, best onderhoudsvriendelijk. Elk schoolbestuur wil vast ook een robuuste vloer. En een exemplaar dat lang meegaat. Al was het maar om leerlingen het belang van duurzaamheid bij te brengen. Ten slotte staat esthetiek steeds hoog op de lijst voorwaarden en zoekt een school steeds naar budgetvriendelijke oplossingen. Stuk voor stuk wensen waar de producten van Beltrami op inspelen.

Groef- en barstbestendig

Een grote opsomming aan voorwaarden hierboven. Daar stelt Beltrami steevast het ‘Stonite’-gamma bij voor. Dat gamma bestaat uit natuurlijke grondstoffen zoals marmer, graniet en kwarts. En behoudt het de fysische voordelen van de natuurstenen, waar ze uit gemaakt zijn. Het geheim? Stonite gebruikt tot 6 mm lange korrels. Gebonden in een milieuvriendelijke mix van witgekleurd cement en additieven. Dat mengsel wordt dan vacuüm gezogen in een mal en geperst onder hoge druk. Na uitharding worden de stenen afgewerkt.

Dat specifiek productieproces en de eigenschappen van de grondstoffen maken van Stonite een kwaliteitsvolle steen. Het duurzame materiaal heeft een hoge weerstand tegen hitte en krassen. En is groef- en barstbestendig. De steen is immuun voor koude en schimmels. En behoudt langdurig zijn glans en kleur. Ook op vlak van antislip behaalt Stonite een uitstekende score. Dat door zijn hoge wrijvingscoëfficiënt. Dankzij hun gepolijste vervangen door: verzoete oppervlak zijn de stenen net na productie al klaar voor installatie. Ten slotte is het een licht, dun, esthetisch en natuurlijk product.

Steen die tegen een stootje kan

Het Vrij Secundair Onderwijs Poperinge (VSOP) deed beroep op het Stonite-gamma voor hun nieuwe vloer. “Door een brand moesten we de oorspronkelijke eetzaal en drie klaslokalen heropbouwen”, vertelt directrice Ann Leys. “Ook het archief van de centrale diensten, het O.L.V.-instituut en de basisschool ontsnapte niet aan het vuur. De brand ontstond tijdens werken op het dak van het Sint-Franciscusinternaat in september 2012. Een nieuwe vloer maakte deel uit van de herstellingswerken. Goed voor zo’n 250 m².”

“Via onze aannemer kwamen we bij Beltrami uit. We wilden een tegel die tegen een stootje kon en kozen daarom voor Stonite.” Ondertussen is de nieuwe vloer af, tot tevredenheid van de directrice. “De steen zorgt voor veel licht en ruimte en wordt niet snel vuil. Na de paasvakantie vorig schooljaar betraden we dat gebouwblok voor het eerst na de brand. Iedereen vond dat onze school er fantastisch uitziet.”

Kleefbare tegels

Ook het Don Bosco-instituut in Groot-Bijgaarden kreeg een nieuwe vloer van Stonite. “Die stenen lagen in dezelfde lijn als de marmeren mozaïekvloer van de eerste bouwfase”, verduidelijkt architect Jean Herzeel. “Die eerste fase dateert van 12 jaar geleden. De tweede fase bestond uit een nieuwe spiegelbouw van het oorspronkelijke gebouw. Ondertussen bracht Beltrami een nieuwe variant van die gelijkaardige tegel op de markt. Door de effen onderkant kon de tegel rechtstreeks op de chape gekleefd worden. Geen plaatsing in natte stabilisé dus. Dat betekende een enorme tijdswinst. Belangrijk, gezien de schaal van de project. Door de dunnere tegels kan de plaatser opnieuw een mooie tijdswinst behalen én is zijn werk ook minder belastend.  En tenslotte worden door de geringere dikte ook minder grondstoffen gebruikt/verspild, wat de duurzaamheid van het product en het milieu enkel ten goede komt.”

“De tegel is makkelijk te onderhouden en heeft een harde slijtweerstand, net als de tegel van de eerste bouwfase. Een schoolvloer kent veel passage, maar Stonite toont geen doffe sporen of looplijnen. Ook niet na intensief gebruik. Een steen die langdurig dezelfde esthetiek garandeert.”

Bezoek Beltrami op Edubuild, stand 8503.

Beltrami

Beltrami werd in 1986 door Herwig Callewier opgericht, uit aanvoelen dat er in de Benelux nood was aan een betrouwbare natuursteenhandel. Met de introductie van natuursteen uit het Verre Oosten vestigde het bedrijf zich begin de jaren ’90 als innoverend natuursteenbedrijf. Niet alleen nieuwe steensoorten, ook op vlak van formaten, afwerking en toepassingsmogelijkheden blijft Beltrami nieuwe dingen ontwikkelen.

Vanaf 2000 startte Beltrami verkoopkantoren op doorheen heel Europa. Na het Verenigd Koninkrijk volgde ook Frankrijk. Ondertussen groeide het bedrijf uit tot een Europese speler met een uitstekende reputatie qua gamma, kwaliteit en service.

www.beltrami.be