Vliegende doorstart voor Scholen van Morgen

Het einde van het bouwverlof was voor Scholen van Morgen het startsein voor de bouw van maar liefst tien nieuwe scholen in Vlaanderen: drie ervan in de omgeving van Geel, twee in Ternat en twee in Zwevezele. Ook in Hofstade, Edegem en Baarle-Hertog gingen de bouwwerken voor nieuwe schoolinfrastructuur van start. De inhaaloperatie zorgt er zo voor dat de beloofde tsunami van nieuwe onderwijsinstellingen op volle kracht blijft doorrazen.

Drie nieuwe Geelse scholen

In Geel werden de werven opgestart voor het Sint-Jozefsinstituut, voor het Sint-Dimpnacollege en Vrije Basisschool Sint-Dimpna, en iets verderop, in Kasterlee, ook voor het Sancta Maria Instituut.

Zowel deze drie projecten, als de eerder opgestarte bouwwerf voor het Sint-Aloysiusinstituut, ook in Geel, werken met dezelfde hoofdrolspelers: de tijdelijke vennootschap architectuurstudio Herman Hertzberger – Studio Plus Architecten, aannemer Hooyberghs en inrichtende macht Kogeka in samenwerking met vzw katholiek basisonderwijs Sint-Dimpna.

Nieuwbouwprojecten in Ternat

In Ternat werden zowel basisschool De Brug als middenschool Sint-Angela in de steigers gezet. Voor kleuter- en lageronderwijs worden zo maar liefst 28 nieuwe klaslokalen gerealiseerd. En voor de leerlingen van de middenschool verrijst er een nieuwe vleugel met moderne praktijk- en vaklokalen.

Beide bouwprojecten werden ontworpen door De Jong Gortemaker Algra. Aannemer Valens zorgt voor de realisatie en het 30-jarig onderhoud.

Zwevezele: brede en speelse scholen

Ook De Regenboog en De Horizon in Zwevezele worden gerealiseerd door Scholen van Morgen. In de nieuwe De Regenboog komen klassen, kantoren en zorglokalen, maar ook een vleugel voor naschools gebruik door de academie en de buurt. Architecten Vande Kerckhove-buro aRCHITEC ontwierpen het bouwproject. Antwerpse Bouwwerken staat in voor de bouw en het onderhoud.

De Horizon wordt een speelse school, met veel aandacht voor groen en speelruimte. Met naast kleuterklassen ook een refter en polyvalente ruimte. Ook hier ging architecten Vande Kerckhove-buro aRCHITEC aan de slag. Bouw en onderhoud zijn voor rekening van Jan De Nul nv.

Hofstade, Edegem en Baarle-Hertog

In het groene Hofstade, dichtbij Aalst, wordt het scholencomplex SBS ’t Hofje onder handen genomen. Een deel wordt afgebroken en vervangen door nieuwbouw; een ander deel gerenoveerd. Antwerpse Bouwwerken bouwt hier volgens het ontwerp van De Jong Gortemaker Algra.

Binnen het bouwproject voor ’t Kofschip in Edegem wordt het bestaande kleuterschooltje afgebroken en een nieuw gebouw opgetrokken, inclusief sportzaal. Het nieuwe schoolgebouw werd ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer. Reynders B&I staat in voor de bouw en het 30-jarige onderhoud.

Tot slot steken we de Nederlandse grens over naar de Belgische enclave Baarle-Hertog. Daar krijgt vrije basisschool De Vlinder een nieuw gebouw met sporthal op een nieuwe locatie. Geurst & Schulze Architecten ontwierpen de school. Hooyberghs voert die plannen uit en onderhoudt de school gedurende 30 jaar.

Scholen van Morgen

Enkele jaren geleden ging de Vlaamse overheid op zoek naar een alternatieve manier om de lange wachtlijst in scholenbouw in te korten. De inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur werd in het leven geroepen en per decreet vastgelegd.

Na een openbare procedure duidde de overheid een private partner aan die instaat voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de financiering van de scholen. Deze private partner is een samenwerking tussen AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. De publieke en private partner vormen samen de DBFM-vennootschap, genaamd “DBFM Scholen van Morgen nv”. Deze is verantwoordelijk voor de concrete uitwerking van het programma dat bestaat uit 165 projecten, goed voor meer dan 200 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen.

www.scholenvanmorgen.be