Zorggroep Senior Assist zet in op autonomie van de resident

Een uitgebreid netwerk van woonzorgcentra en assistentiewoningen… Zorgspecialist Senior Assist bouwt aan de seniorenzorg van de toekomst. Hoe? Met een verscherpte aandacht voor de mens als individu en zijn autonomie, zodat senioren zorgeloos zichzelf kunnen zijn.

Een filosofie die duidelijk voelbaar is wanneer Sophia Peeters mij rondleidt door het nieuwe zorgverblijf Moutershof in Meise.

Zitten niet stil

Sinds 2006 streeft Senior Assist naar een kwalitatief betere zorg voor zorgbehoevenden ouder dan 65. De groep telt intussen bijna 40 woonzorgcentra en 300 assistentiewoningen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Samen goed voor ongeveer 3.000 vergunde bedden en een personeelsbestand van 1.800 medewerkers. En met projecten in ontwikkeling voor circa 1.200 bedden, zit Senior Assist echt niet stil.

Moutershof in Meise is het meest recente project van Senior Assist. Het zorgverblijf voor herstel en revalidatie is voorzien van ruime gemeenschappelijke zones, 99 eenpersoonskamers en 4 familiekamers. Ruimtes die enkel voor het personeel zijn, worden zoveel mogelijk in de kelderverdieping georganiseerd.

Op het gelijkvloers bevinden zich de receptie, cafetaria, 3 medische kabinetten, wachtzaal, 27 eenpersoonskamers, 1 familiekamer en gemeenschappelijke ruimtes. De eerste en tweede verdiepingen zijn allebei voorzien van gemeenschappelijke ruimtes, 34 eenpersoonskamers en 1 familiekamer. De derde verdieping telt 4 eenpersoonskamers en 1 familiekamer. De verdiepingen zijn steeds gelijklopend en de verpleegposten zijn identiek. Dit maakt het voor het personeel in de operationele werking makkelijker.

Gemoedsrust

Als wereldwijd bedrijf wil Senior Assist zijn residenten en patiënten zorg bieden met respect voor hun individuele behoeften en welzijn. “We willen een referentie zijn in de zorgsector”, vertelt COO Sophia Peeters. “Onze ervaring laat ons toe alle radertjes die bijdragen tot een goede zorg feilloos op elkaar af te stellen. De kwaliteit van de verleende zorgen houden we nauwlettend in het oog. Speciaal hiervoor ontwikkelen we doeltreffende controlediensten en kwaliteitshandboeken. Zo zijn we er altijd zeker van dat onze bewoners de beste zorgen ontvangen.”

“Zowel onze residenten als onze medewerkers zitten bij ons in een warme en veilige omgeving. We bezorgen onze residenten een gezonder en gelukkiger leven, en bieden hen en hun families gemoedsrust.”

Dat zijn geen holle woorden, merk ik tijdens de rondleiding in het toen bijna opgeleverde zorgverblijf Moutershof in Meise. De balie die bezoekers verwelkomt bij het binnenkomen heeft een bereikbaar, familiaal en aanspreekbaar karakter. We lopen door naar de cafetaria met brasserie die plaats biedt voor ongeveer vijftig personen. Een ontmoetingsplaats waar familie kan langskomen voor een stuk taart en een babbeltje. Deze laagdrempeligheid zorgt voor meer bezoekers en trekt de buitenwereld naar binnen.

Autonomie voorop

Hoe je in een zorggebouw opnieuw een vorm van samenleven kan integreren? Ook daar ging Senior Assist duidelijk proactief mee aan de slag. “In onze woonzorgcentra organiseren we per verdieping kleine leefgroepen, waar bewoners opnieuw een vriendenkring kunnen opbouwen. Mensen worden niet zomaar in een ruimte bij elkaar gezet, ze kiezen zelf bij wie ze zitten. Het moet een thuis kunnen zijn. Waar mogelijk voorzien we ook een gemeenschappelijk salon, waar mensen kunnen ontspannen en elkaars gezelschap kunnen opzoeken. Een woonzorgcentrum is een mini-gemeenschap op zich.”

Elke verdieping heeft een eetzaal volgens de autonomie per leefgroep. “Residenten die moeilijk of niet zelfstandig kunnen eten, kunnen we op die manier makkelijker helpen. En bewoners die wel nog autonoom kunnen eten zijn ook beter op hun gemak. We vinden het belangrijk dat we in beide noden kunnen voorzien. We willen oplossingen kunnen leveren voor elke zorgbehoefte. Van tijdelijke opvang en revalidatie zoals in het zorgverblijf, over serviceflats tot meer of minder intensieve dagelijkse zorgen in een rusthuis of een rust- en verzorgingstehuis.”

In de gangen van Moutershof heerst geen ziekenhuissfeer, er werd zoveel mogelijk gezorgd dat gasten zich thuis kunnen voelen. De gangen zelf zijn ruim en hebben veel daglicht. De kamerdeuren zijn niet anoniem langs elkaar geplaatst, maar gekoppeld in een nis. En die verpleegpost heeft een raam dat uitgeeft op de gang. Ze voelen zich welkom en kunnen ze steeds zien of er iemand aanwezig is.

Elke dag goed weer

Ook in de kamers zet Senior Assist maximaal in op de autonomie van de resident.

“Dat is niet altijd een eenvoudig gegeven. Residenten die uit bed dreigen te vallen willen we niet fixeren, dus kozen we voor speciale wellnessbedden. Die zijn verlaagbaar tot op vloerniveau. De douches werden op vloerniveau gehouden: een maximaal comfort, zowel voor residenten als verpleegkundigen.”

“Ook daglicht in de kamer vinden we heel belangrijk”, vult ze aan. “De kamers geven uit op een balkon en beschikken over veel raamoppervlakte. Onze bewoners zeggen vaak: “Sinds ik verhuisd ben, is het precies elke dag goed weer.” Een verblijf in een lichtrijke omgeving doet hen kennelijk deugd.”

De meeste kamers in Moutershof werden ingericht als herstelverblijven, bedoeld om de tekorten in de ziekenhuizen op te vangen. Deze verblijven hebben een kitchenette, bewoners kunnen zelf kiezen om hun eigen potje te koken of mee te eten. Ook mensen die niet zelf meer kunnen koken of wiens mantelzorgers op vakantie zijn, krijgen hier de nodige zorgen.

Geen zorgfabrieken

Elk woonzorgcentrum, rusthuis of zorgverblijf van Senior Assist heeft haar eigen karakter en aanpak.

“We zijn geen zorgfabrieken. Door boekhouding, het onderhoud, techniek en managementfuncties te centraliseren ontlasten we onze lokale schakels. Op die manier heeft ons verplegend en verzorgend personeel meer tijd voor onze bewoners. Dit tilt de kwaliteit van onze zorgen naar een hoger niveau.”

Hof Demeersseman in Ichtegem is zo’n zorgsite met een eigen karakter. Een oude dokterswoning met een mooie architectuur als setting voor een kleinschalig woonzorgcentrum met 49 kamers. De naam van de site – afkomstig van de dokter die er vroeger woonde – werd gekozen door de buurt. Op die manier konden we de buurt betrekken vanaf dag één. Verder trokken we thuisverplegers aan uit de omgeving: voor herkenbaarheid en inclusie.

Zorgsite Melderthof in Lummen trekt dan weer de kaart van de typische Limburgse hartelijkheid. Een grote inkomhal trekt dit door naar de volledige residentie. Melderthof opende de deuren in februari 2017.

Meer informatie op www.senior-assist.be

Senior Assist in het buitenland

De zorgexpertise van Senior Assist vindt intussen ook zijn weg naar het buitenland. Onder de naam Senior Assist Internationaal werkt de zorggroep ook in Nederland, Turkije, Peru, Uruguay en Chili. Naast ouderenzorg bieden ze er binnenkort ook andere diensten aan zoals zorg voor personen met een handicap, en revalidatiecentra voor alle leeftijdsgroepen.