Zorghotel Drie Eiken koppelt professionele zorg aan viersterrencomfort

Ziekenhuisverblijven worden almaar korter. Maar niet iedereen die het ziekenhuis verlaat, voelt zich meteen fit genoeg om naar huis te gaan. Zorghotel Drie Eiken in Edegem, dat in maart 2015 haar deuren opende, biedt de oplossing. Patiënten krijgen er de nodige zorg, terwijl ze genieten van de faciliteiten en het comfort van een viersterrenhotel.

Adempauze in comfortabele accommodatie

Het zorghotel is een tussenstap tussen ziekenhuis en thuissituatie. Het biedt gasten een adempauze in een comfortabele en sfeervolle accommodatie. “Er zit zeker toekomst in het concept”, zegt Herman Bernaerts, gedelegeerd bestuurder van bouwbedrijf Ibens, dat van bouwen voor de zorgsector een specialiteit heeft gemaakt en dit project realiseerde als Design & Build aannemer.

Architect Geert Bekaert van LLOX architecten licht toe: “Zorghotel Drie Eiken mikt op gasten die tijdelijke zorg nodig hebben. Die een ingreep of zware behandeling achter de rug hebben, die moeten aansterken voor een operatie, die chronisch ziek zijn en een tijdje wat meer zorg nodig hebben of die even geen beroep kunnen doen op een mantelzorger, …

“Zij kunnen terecht in één van de 58 eenpersoonskamers of 10 tweepersoonskamers. Want ook partners en mantelzorgers die in de buurt van hun patiënt willen blijven, zijn welkom.”

“De oprichting van het zorghotel is zo de eerste stap om tegemoet te komen aan de vraag van minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen om in Vlaanderen 1.500 kamers ter beschikking te stellen voor een vlottere doorstroming van patiënten na een ziekenhuisopname.”

Comfort, luxe én zorg

Zorghotel Drie Eiken heeft in geen enkel opzicht de uitstraling van een ziekenhuis. Zorg is aanwezig, maar niet zichtbaar. Wel zichtbaar zijn kwaliteit, comfort en gastvrijheid. Gasten – niet patiënten – staan daarbij centraal.

Wellness_10

“Bij het ontwerp kozen we bewust voor een viersterrenhotelbeleving en een uitstekende hotelservice. Dit combineerden we met een kwalitatieve zorgverstrekking op maat. Klanten kunnen in alle privacy gebruik maken van een zorgkundige, verpleegkundige en/of paramedicus. Deze zorgverleners hebben vooral een coachende en ondersteunende rol. Gasten behouden zelf de controle over hun eigen programma.”

Flexibiliteit

“In ons concept streefden we naar duurzaamheid door flexibiliteit. Het gebouw moest zich in de nabije of verre toekomst makkelijk kunnen aanpassen aan conceptveranderingen en zelfs een totaal nieuwe functie”, aldus Geert Bekaert.

“De buitengevels en de twee dragende binnengevels trokken we daarom grotendeels op uit prefab-betonelementen. Voor de indelingswanden binnen gebruikten we zoveel mogelijk gipskarton.”

Compact en helder volume

Het gebouw werd letterlijk in de heuvel ingeplant. Zo integreert het zich niet alleen in de omgeving, maar haalt het diezelfde groene omgeving rechtstreeks binnen. De heuvel onttrekt de parkeerplaatsen uit het directe zicht en zorgt ervoor dat er als vanzelf een groot terras op het zonnige zuiden werd gecreëerd met een weids uitzicht over de omgeving.

“Door te kiezen voor een compacte vorm konden publieke- en logistieke stromen gescheiden worden. Leveringen gebeuren achteraan. Ook de ontvangst van goederen, keuken en personeelsvoorzieningen werden aan de achterzijde gesitueerd.”

“In dit compacte gebouw hoorde ook een compacte kern. Door de trap te ontwerpen als een dubbele helix was het mogelijk om op elke verdieping twee gecompartimenteerde, uit elkaar liggende trappen te maken die toch één kern vormen. De liftkern bestaat uit twee liften: één voor bezoekers en één voor logistiek. Ook hier werd redundantie gegarandeerd.”

Comfort centraal in architectuur

In het concept van de volledig rolstoeltoegankelijke zorgkamers staan gemak, comfort en toegankelijkheid voorop. Alle één- en tweepersoonskamers werden uitgerust met een ruime badkamer, luxe comfortbed, minibar, interactief televisiesysteem, kluis en domotica. Er is bovendien voldoende ruimte voor de zorg en rooming-in van partner of verzorger.

_LLX8965

“In ons ontwerp van de kamers hielden we rekening met de genezende factor van de buitenruimte. Hoge verticale ramen bieden nu zicht op de groene omgeving – ook vanuit het bed – en laten meteen het daglicht diep in de kamer binnendringen. En net zoals in een hotelkamer stemden we kleuren en stoffen op elkaar af. Gaande van de gordijnen tot het linnen van het bed en de bekleding van de stoel. Badkamers kregen een warme sfeer en stralen kwaliteit en klasse uit. Op de vijfde verdieping kwamen er zelfs enkele suitekamers en kamers die voldoen aan het A+ label van Toerisme Vlaanderen.”

Wellness

“Ontspanning is er ook buiten de kamers. Zorghotel Drie Eiken beschikt over een wellnessruimte en een sfeervolle lounge. Verder zijn er voldoende therapie-, revalidatie-, en ontspanningsruimtes waar professionals fysiotherapie, ergotherapie en massages geven. Hier kan een revalidatieprogramma op maat worden samengesteld.”

_LLX8810

Energie-efficiëntie

“Gezien de vraag naar een grote energetische performantie was een compact gebouw het uitgangspunt voor ons architectuurconcept”, schetsen de architecten Marijke Veryser (EGM) en Geert Bekaert (LLOX). “Dat compacte volume hebben we gedeeltelijk in een bestaande heuvel verzonken, zodat de wal op het gelijkvloers een buffer vormt naar de straat, er op niveau +1 plaats was voor een ruim buitenterras en je daar uitkijkt op het groen aan de overzijde zonder dat je het verkeer ziet. De raamopeningen zijn overal afgestemd op een maximaal uitzicht en dito daglichttoetreding zonder de energetische performantie aan te tasten. De laag ingeplante ramen zijn conform de voorschriften ingevuld met gelaagd glas, wat meteen ook betere akoestische prestaties oplevert. Voor de indeling binnenin zijn we vertrokken van de oppervlakte van een rolstoeltoegankelijke kamer. Door daarmee te jongleren, kwamen we tot de gevraagde 58 eenpersoonskamers, 10 tweepersoonskamers waarvan twee suites.”

Energetisch streefden de ontwerpers naar het ideale optimum. “Naast een doorgedreven isolatie (K25) houden de lichte kleur van de gevel, het zonwerende glas en de automatische buitenzonwering overtollige warmte zoveel mogelijk buiten. Massieve betonnen wanden voor het binnenspouwblad en draagmuren met daarop zware betonnen kanaalplaten/ welfsels met massief betonnen druklaag, zorgen voor een grote thermische inertie. Voor de vloerverwarming op lage temperatuur zorgt een lucht-water-warmtepomp.”

“Free cooling en nachtventilatie gebeuren via de ramen in de gangen. Op het dak liggen zowel zonnepanelen voor elektriciteitsproductie als voor de verwarming van sanitair water.”

Zorghotel Drie Eiken werd genomineerd voor de Zorginnovatieprijs ‘Innovation to Care 2013’. Deze wordt jaarlijks toegekend aan een innovatief ontwerp voor een zorginstelling.

Design & Build-team: EGM, LLOX en Ibens

Zorghotel Drie Eiken is een ontwerp van EGM architecten uit Dordrecht en LLOX architecten uit Antwerpen. Beide architectenkantoren hadden al eerder met elkaar samengewerkt voor onder andere de bouw van het ziekenhuis AZ Maria Middelares in Gent.

LLOX en Ibens stonden samen in voor onder meer WZC Amandina in Wuustwezel. Tijdens studiebezoeken in Nederland en Duitsland kwam Ibens in contact met EGM architecten. Deze succesvolle samenwerkingen leidden ertoe dat de drie samen een Design & Build-team vormden voor deze opdracht. “Al vanaf de eerste ontwerpen werkten we in Building Information Modelling (BIM) en maakten we een 3D-model om overleg te optimaliseren. Dit model evolueerde steeds verder. En naarmate het project vorderde, maakten steeds meer partijen er gebruik van”, vertelt architecte Marijke Veryser (EGM).